Forum Forum Militarium Strona Główna FAIL (the browser should render some flash content, not this).
 FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy   •  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj
 PAK oblatany Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat

Autor Wiadomość
exec

PostWysłany: Sro Mar 03, 2010 11:41 am Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Maciej napisał:
Cytat:
Tak, tylko, że z tego co wiem, to 117S ma właśnie w okolicach 145 kN ciągu więc jeśli ten nowy-tymczasowy silnik ma o ok 2,5 kN więcej to będzie miał właśnie w okolicach 147 kN.

2500kG nie równa się 2,5 kN.

1 kG ≈ 9,81 N

Racja, mój błąd. Ale raczej wątpie, żeby nowy 'przejsciowy' silnik miał aż o 25 kN większy ciąg - to jest ogromna różnica. Myślę, że 145+25= 170 kN to już będzie raczej docelowa wartość, którą Rosjanie będą chcieli osiągnąć.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maciej

PostWysłany: Sro Mar 03, 2010 6:04 pm Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Cytat:
żeby nowy 'przejsciowy' silnik miał aż o 25 kN większy ciąg - to jest ogromna różnica. Myślę, że 145+25= 170 kN to już będzie raczej docelowa wartość, którą Rosjanie będą chcieli osiągnąć.

W sumie racja, być może ktoś też sie pomylił, albo ja zle doczytałem Smile
Wygląda jednak na to, że silnikiem do 2020 dla T 50 będzie zmodernizowany 117S a dopiero po 2020 wejdzie silnik nowej generacji. W sumie 10-12 lat to troche im zajmie czasu...
F. Sumig

PostWysłany: Czw Mar 04, 2010 11:50 am Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

O T-50 sporo pisze (co jest dosyć oczywiste) Piotr Butowski w najnowszym Lotnictwie.
szmul

PostWysłany: Czw Mar 04, 2010 12:00 pm Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

F. Sumig napisał:
O T-50 sporo pisze (co jest dosyć oczywiste) Piotr Butowski w najnowszym Lotnictwie.

Tyle, że nie pisze nic nowego w stosunku do tego co pojawia się (pojawiło się już czas jakiś temu) na opiniotwórczych forach internetowych, a do tego przynajmniej jedna informacja jest nieco nieścisła (że T-50-1 jest już w Żukowskim - dopiero tam się znajdzie , prawdopodobnie w bm ... zaś cykl prób w locie rozpocznie się w kwietniu). To rzecz jasna nie zarzut a raczej stwierdzenie faktu, że niestety, cykl wydawniczy zawsze przegra z szybkością informacji internetowej (szczególnie w przypadku takiego projektu, gdzie dostęp do informacji jest ściśle reglamentowany i jest mało pewników a wiele przypuszczeń), pojawiają się informacje, dezinformacje, oficjalne zaprzeczenia, potwierdzenia itd, czyli dzieje się dużo i szybko ...
F. Sumig

PostWysłany: Czw Mar 04, 2010 1:30 pm Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Racja, papier zawsze przegra w takich sytuacjach z internetem. Przejrzałem pobieżnie i to co zwróciło moją uwagę to przychylna interpretacja opóźnienia oblotu – zaledwie jeden miesiąc. Odpowiednio licząc wszystko da się udowodnić. Z drugiej strony ja nie kojarzę nikogo kto miał by lepszy dostęp do wiedzy o rosyjskim lotnictwie. Pozazdrościć.
szmul

PostWysłany: Czw Mar 04, 2010 1:55 pm Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Piotr Butowski to mój Mistrz (w pewnym sensie) - jako dzieciak zaczytywałem się jego "Samolotami Mig" z serii biblioteczka Skrzydlatej Polski czy jakos tak (lata 80-te, daawno temu, jakiż ja już jestem stary ...), a później była matura czy coś takiego a w rękach nie bryki a pierwszy tom "Lotnictwa Wojskowego Rosji" (I poł lat 90-tych, też dawno) ... , ale .... na obecnym etapie programu PAK FA wydaje mi się ( a w zasadzie jestem przekonany), że Pan Piotr ma taki sam dostęp do informacji jak my wszyscy, co z wynika ze specyfiki programu PAK FA. Prawdopodobnie na późniejszym etapie, gdy maszyny zaczną być wystawiane i zaczną być na dobre dopuszczani do informacji dziennikarze będzie mógł zebrać ciekawe informacje i pstryknąć piękne fotki, ale to jeszcze nie ten etap.

Ps. Po polsku - pewnie nie. Kiedyś T.Sz. może, ale obecnie poświęca się głównie "chińszczyźnie" ... co też oczywiście ma swój duży walor. Choć ja widzę w polskiej sieci naprawdę godnego następcę, szkoda, że chyba jeszcze nic nie opublikował. Bazując na "białym wywiadzie" robi naprawdę niezłą robotę. Ale, żeby nie zostać posądzonym o jakąś interesowność nicka nie podam by nie stawiać tej osoby w jakiejś niezręcznej sytuacji, że Go tak chwalę :-).

Ostatnio zmieniony przez szmul dnia Czw Mar 04, 2010 2:02 pm, w całości zmieniany 2 razy
Axure

PostWysłany: Czw Mar 04, 2010 1:59 pm Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Wg. mnie "papier" ma tu jak najbardziej rację bytu. A to dlatego, że żeby uzyskać stan wiedzy podobny do tego w artykule Bukowskiego, trzeba by poświęcić kilka godzin na grzebanie się w stosach mało użytecznych postów na różnych forach i serwisach newsowych. Tymczasem tutaj kompetentny człowiek podaje nam wszystko na tacy. Czy istnieje np. blog, który mógłby zaoferować coś podobnego?

Sorry za off-topic. Wink

PostWysłany: Czw Mar 04, 2010 6:47 pm Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

http://igorrgroup.blogspot.com/ - oczywiście, nie ma tam autorskich tekstów tylko kompilacje już dostępnych informacji (m.in. tekst Butowskiego). Niemniej jednak blog wydaje się warty odwiedzania.

F.Sumig napisał:

[...]Przejrzałem pobieżnie i to co zwróciło moją uwagę to przychylna interpretacja opóźnienia oblotu – zaledwie jeden miesiąc. Odpowiednio licząc wszystko da się udowodnić.[...]

Zobowiązałem Michaiła Pogosjana aby samolot 5 pokolenia wystartował w 2007 roku. To może być 31 grudnia, ale musi być 2007 rok.

Gen. Michajłow na przełomie 2004/2005 (ówczesny szef SP FR)
F. Sumig

PostWysłany: Pią Mar 05, 2010 1:07 pm Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Ja będę się „nieśmiało upierał” że P. Butowski może mieć nawet jeśli nie więcej informacji to przynajmniej opartych na solidnym źródle. To są lata kontaktów, znajomości, zaufania a to procentuje. Zresztą możliwe ze chociaż jest dziennikarzem to nie wszystko trafia do druku.
Istotnie kupując egzemplarz czasopisma ma się wszystko w jednym miejscu i to z solidnego źródła a nie niekiedy od zaślepionych polityką i sympatiami fanów.
@szmul – corra,z to przychodzi mi do głowy że chyba wiem o kim piszesz. Wink
@stanki – zastanawiam się czy takie subtelne naginanie niektórych, drugorzędnych faktów nie jest ukłonem w stronę źródeł informacji.
mfi

PostWysłany: Pią Mar 05, 2010 2:17 pm Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

F. Sumig napisał:
@szmul – corra,z to przychodzi mi do głowy że chyba wiem o kim piszesz. Wink

Chyba sobie jaja robisz Exclamation
Chodzi zapewne o człowieka posługującego się nickiem John Cool. Oto tylko przykład jego możliwości: http://lotnictwo.net.pl/10-lotnictwo_wojskowe/113-lotnictwo_wojskowe_od_1945_roku_do_zakonczenia_zimnej_wojny/4150-incydenty_i_zdarzenia_lotnicze_czasow_zimnej_wojny-11.html#post197624

PostWysłany: Pią Mar 05, 2010 2:22 pm Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

wiem, wiem już ładnych kilka lat temu widziałem jego stronę. To co zobaczyłem ostatnio świadczy że uczynił imponujące postępy.

inny przykładzik:
http://81.210.9.116/~apacz/smf/index.php?topic=10259.0
marek

PostWysłany: Pią Mar 05, 2010 2:50 pm Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Pełna zgoda względem ostatnich waszych postów.Mam identyczne odczucia. John Cool poszedł znacznie dalej,perfekcyjnie i drobiazgowo zajmuje się zagadnieniem użycia bojowego i zdarzeń lotniczych.Butowski o tym nie pisze.W kwestii techniki jego wiedza znacznie wykracza poza jakiekolwiek dostępne nam żródła.
szmul

PostWysłany: Pią Mar 05, 2010 6:48 pm Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

marek napisał:
W kwestii techniki jego wiedza znacznie wykracza poza jakiekolwiek dostępne nam żródła.

:-)
Śmiem twierdzić, że wiedza ŻADNEGO człowieka w kwestii techniki NIGDY nie wykracza poza JAKIEKOLWIEK DOSTĘPNE źródła :-) No, może pozostaje kwestia źródeł jawnych i niejawnych, ale raczej autorzy nie mają dostępu do tych ostatnich :-)

Owszem, miałem na myśli JC :-)

I z mojej strony koniec tego OT
szmul

PostWysłany: Nie Mar 07, 2010 10:32 am Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

I powracając do tematu wątku :-)

Image

W tej perspektywie T-50-1 wypada dość mikro gdy chodzi o rozmiary

Image

a tu już lepiej

Image
Maciej

PostWysłany: Nie Mar 07, 2010 11:50 am Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Fajne fotki Very Happy

A odnośnie jeszcze silników. Te dodatkowe 2500 kG było w odniesieniu do Al 31FP. Dodatkowo nowy "117" prócz zwiększonego ciągu do 15 000 kG jest podobno o 150 kg lżejszy.
Salut natomiast może zaoferować nowy Al 31F-M3 o ciągu 15500kG
exec

PostWysłany: Nie Mar 07, 2010 12:26 pm Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Na tych zdjęciach T-50 wyraźnie mniejszego od Flankera. Ciekawe jaka będzie jego masa własna.
Chudy

PostWysłany: Nie Mar 07, 2010 1:32 pm Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

PAK FA
rozpiętość-14,3,
dł.-20m
wys.-6m
masa własna 15-15,5t

Su-27
rozpiętość 14,7m
dł.-21,6
wys.-5,5m
Zaledwie minimalnie mniejszy jest PAK FA.

PostWysłany: Nie Mar 07, 2010 1:42 pm Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Chudy napisał:
PAK FA
rozpiętość-14,3,
dł.-20m
wys.-6m
masa własna 15-15,5t

Su-27
rozpiętość 14,7m
dł.-21,6
wys.-5,5m
Zaledwie minimalnie mniejszy jest PAK FA.

O ile się nie mylę producent nie podawał żadnych wymiarów, wszystko to spekulacje i szacunki.
exec

PostWysłany: Nie Mar 07, 2010 2:02 pm Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Spotkałem się z szacunkami masy własnej na poziomie 18-19 ton, ale masa własna na poziomie 15 ton jest wielce nieprawdopodobna. Wink

Tym bardziej, że mniejszy i wykorzystujący więcej kompozytów F-22 waży prawie 20 ton... Wink
Chudy

PostWysłany: Nie Mar 07, 2010 3:23 pm Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Wcale to nie jest tak jednoznaczne, toteż wycofuję się z tego co napisałem (dane z Lotnictwa 3/2010). Lockheed Martin podaje, że masa pustego F-22 to 19,7t zaś gdzieniegdzie w internecie można znaleźć informację, że jest to ok.15t. (np. w opracowaniu na temat Raptora na portalu Konflikty.pl). Rożnica gigantyczna, ale z czego wynika?

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat