| Autor |
Wiadomość |
exec

|
| Maciej napisał: |
| Cytat: |
| Tak, tylko, że z tego co wiem, to 117S ma właśnie w okolicach 145 kN ciągu więc jeśli ten nowy-tymczasowy silnik ma o ok 2,5 kN więcej to będzie miał właśnie w okolicach 147 kN. |
2500kG nie równa się 2,5 kN.
1 kG ≈ 9,81 N |
Racja, mój błąd. Ale raczej wątpie, żeby nowy 'przejsciowy' silnik miał aż o 25 kN większy ciąg - to jest ogromna różnica. Myślę, że 145+25= 170 kN to już będzie raczej docelowa wartość, którą Rosjanie będą chcieli osiągnąć. |
|
|
| Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość |
 |
Maciej
|
| Cytat: |
| żeby nowy 'przejsciowy' silnik miał aż o 25 kN większy ciąg - to jest ogromna różnica. Myślę, że 145+25= 170 kN to już będzie raczej docelowa wartość, którą Rosjanie będą chcieli osiągnąć. |
W sumie racja, być może ktoś też sie pomylił, albo ja zle doczytałem
Wygląda jednak na to, że silnikiem do 2020 dla T 50 będzie zmodernizowany 117S a dopiero po 2020 wejdzie silnik nowej generacji. W sumie 10-12 lat to troche im zajmie czasu... |
|
|
 |
F. Sumig
|
O T-50 sporo pisze (co jest dosyć oczywiste) Piotr Butowski w najnowszym Lotnictwie. |
|
|
 |
szmul
|
| F. Sumig napisał: |
| O T-50 sporo pisze (co jest dosyć oczywiste) Piotr Butowski w najnowszym Lotnictwie. |
Tyle, że nie pisze nic nowego w stosunku do tego co pojawia się (pojawiło się już czas jakiś temu) na opiniotwórczych forach internetowych, a do tego przynajmniej jedna informacja jest nieco nieścisła (że T-50-1 jest już w Żukowskim - dopiero tam się znajdzie , prawdopodobnie w bm ... zaś cykl prób w locie rozpocznie się w kwietniu). To rzecz jasna nie zarzut a raczej stwierdzenie faktu, że niestety, cykl wydawniczy zawsze przegra z szybkością informacji internetowej (szczególnie w przypadku takiego projektu, gdzie dostęp do informacji jest ściśle reglamentowany i jest mało pewników a wiele przypuszczeń), pojawiają się informacje, dezinformacje, oficjalne zaprzeczenia, potwierdzenia itd, czyli dzieje się dużo i szybko ... |
|
|
 |
F. Sumig
|
Racja, papier zawsze przegra w takich sytuacjach z internetem. Przejrzałem pobieżnie i to co zwróciło moją uwagę to przychylna interpretacja opóźnienia oblotu – zaledwie jeden miesiąc. Odpowiednio licząc wszystko da się udowodnić. Z drugiej strony ja nie kojarzę nikogo kto miał by lepszy dostęp do wiedzy o rosyjskim lotnictwie. Pozazdrościć. |
|
|
 |
szmul
|
Piotr Butowski to mój Mistrz (w pewnym sensie) - jako dzieciak zaczytywałem się jego "Samolotami Mig" z serii biblioteczka Skrzydlatej Polski czy jakos tak (lata 80-te, daawno temu, jakiż ja już jestem stary ...), a później była matura czy coś takiego a w rękach nie bryki a pierwszy tom "Lotnictwa Wojskowego Rosji" (I poł lat 90-tych, też dawno) ... , ale .... na obecnym etapie programu PAK FA wydaje mi się ( a w zasadzie jestem przekonany), że Pan Piotr ma taki sam dostęp do informacji jak my wszyscy, co z wynika ze specyfiki programu PAK FA. Prawdopodobnie na późniejszym etapie, gdy maszyny zaczną być wystawiane i zaczną być na dobre dopuszczani do informacji dziennikarze będzie mógł zebrać ciekawe informacje i pstryknąć piękne fotki, ale to jeszcze nie ten etap.
Ps. Po polsku - pewnie nie. Kiedyś T.Sz. może, ale obecnie poświęca się głównie "chińszczyźnie" ... co też oczywiście ma swój duży walor. Choć ja widzę w polskiej sieci naprawdę godnego następcę, szkoda, że chyba jeszcze nic nie opublikował. Bazując na "białym wywiadzie" robi naprawdę niezłą robotę. Ale, żeby nie zostać posądzonym o jakąś interesowność nicka nie podam by nie stawiać tej osoby w jakiejś niezręcznej sytuacji, że Go tak chwalę :-). |
Ostatnio zmieniony przez szmul dnia Czw Mar 04, 2010 2:02 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
 |
Axure

|
Wg. mnie "papier" ma tu jak najbardziej rację bytu. A to dlatego, że żeby uzyskać stan wiedzy podobny do tego w artykule Bukowskiego, trzeba by poświęcić kilka godzin na grzebanie się w stosach mało użytecznych postów na różnych forach i serwisach newsowych. Tymczasem tutaj kompetentny człowiek podaje nam wszystko na tacy. Czy istnieje np. blog, który mógłby zaoferować coś podobnego?
Sorry za off-topic.  |
_________________ Użytkowników RSS zapraszam do wypowiadania się w wątku. |
|
 |
stanki

|
http://igorrgroup.blogspot.com/ - oczywiście, nie ma tam autorskich tekstów tylko kompilacje już dostępnych informacji (m.in. tekst Butowskiego). Niemniej jednak blog wydaje się warty odwiedzania.
| F.Sumig napisał: |
[...]Przejrzałem pobieżnie i to co zwróciło moją uwagę to przychylna interpretacja opóźnienia oblotu – zaledwie jeden miesiąc. Odpowiednio licząc wszystko da się udowodnić.[...]
|
Zobowiązałem Michaiła Pogosjana aby samolot 5 pokolenia wystartował w 2007 roku. To może być 31 grudnia, ale musi być 2007 rok.
Gen. Michajłow na przełomie 2004/2005 (ówczesny szef SP FR) |
|
|
 |
F. Sumig
|
Ja będę się „nieśmiało upierał” że P. Butowski może mieć nawet jeśli nie więcej informacji to przynajmniej opartych na solidnym źródle. To są lata kontaktów, znajomości, zaufania a to procentuje. Zresztą możliwe ze chociaż jest dziennikarzem to nie wszystko trafia do druku.
Istotnie kupując egzemplarz czasopisma ma się wszystko w jednym miejscu i to z solidnego źródła a nie niekiedy od zaślepionych polityką i sympatiami fanów.
@szmul – corra,z to przychodzi mi do głowy że chyba wiem o kim piszesz.
@stanki – zastanawiam się czy takie subtelne naginanie niektórych, drugorzędnych faktów nie jest ukłonem w stronę źródeł informacji. |
|
|
 |
mfi

|
|
 |
F. Sumig
|
|
 |
marek
|
Pełna zgoda względem ostatnich waszych postów.Mam identyczne odczucia. John Cool poszedł znacznie dalej,perfekcyjnie i drobiazgowo zajmuje się zagadnieniem użycia bojowego i zdarzeń lotniczych.Butowski o tym nie pisze.W kwestii techniki jego wiedza znacznie wykracza poza jakiekolwiek dostępne nam żródła. |
|
|
 |
szmul
|
| marek napisał: |
| W kwestii techniki jego wiedza znacznie wykracza poza jakiekolwiek dostępne nam żródła. |
:-)
Śmiem twierdzić, że wiedza ŻADNEGO człowieka w kwestii techniki NIGDY nie wykracza poza JAKIEKOLWIEK DOSTĘPNE źródła :-) No, może pozostaje kwestia źródeł jawnych i niejawnych, ale raczej autorzy nie mają dostępu do tych ostatnich :-)
Owszem, miałem na myśli JC :-)
I z mojej strony koniec tego OT |
|
|
 |
szmul
|
I powracając do tematu wątku :-)
W tej perspektywie T-50-1 wypada dość mikro gdy chodzi o rozmiary
a tu już lepiej
 |
|
|
 |
Maciej
|
Fajne fotki
A odnośnie jeszcze silników. Te dodatkowe 2500 kG było w odniesieniu do Al 31FP. Dodatkowo nowy "117" prócz zwiększonego ciągu do 15 000 kG jest podobno o 150 kg lżejszy.
Salut natomiast może zaoferować nowy Al 31F-M3 o ciągu 15500kG |
|
|
 |
exec

|
Na tych zdjęciach T-50 wyraźnie mniejszego od Flankera. Ciekawe jaka będzie jego masa własna. |
|
|
 |
Chudy

|
|
 |
szmul
|
| Chudy napisał: |
PAK FA
rozpiętość-14,3,
dł.-20m
wys.-6m
masa własna 15-15,5t
Su-27
rozpiętość 14,7m
dł.-21,6
wys.-5,5m
Zaledwie minimalnie mniejszy jest PAK FA. |
O ile się nie mylę producent nie podawał żadnych wymiarów, wszystko to spekulacje i szacunki. |
|
|
 |
exec

|
Spotkałem się z szacunkami masy własnej na poziomie 18-19 ton, ale masa własna na poziomie 15 ton jest wielce nieprawdopodobna.
Tym bardziej, że mniejszy i wykorzystujący więcej kompozytów F-22 waży prawie 20 ton...  |
|
|
 |
Chudy

|
Wcale to nie jest tak jednoznaczne, toteż wycofuję się z tego co napisałem (dane z Lotnictwa 3/2010). Lockheed Martin podaje, że masa pustego F-22 to 19,7t zaś gdzieniegdzie w internecie można znaleźć informację, że jest to ok.15t. (np. w opracowaniu na temat Raptora na portalu Konflikty.pl). Rożnica gigantyczna, ale z czego wynika? |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=teAk8iTrMzg |
|
 |
|
|