Forum Forum Militarium Strona Główna FAIL (the browser should render some flash content, not this).
 FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy   •  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj
 Nad czym pracujemy?? Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat

Autor Wiadomość
RadArek

PostWysłany: Sro Lut 03, 2010 2:18 pm Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

W tej platformie, wieża jest bezzałogowa? Nie podoba mi się tylko ta armata...
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ante

PostWysłany: Czw Lut 04, 2010 1:53 am Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

@RadArek: nie jestem całkiem pewien, ale owszem - bezzałogowa wieża w różnych wariantach jest chyba rozważana. Światowe trendy są raczej znane w OBRUM.
Sadzę, że Twórcy pójdą, w tym kierunku, który będzie zapewniał nie tylko zainteresowanie, ale i zbyt...

Co do wyglądu to owszem - nic szczególnego, ale myślę ,że się jeszcze zmieni.
A armata? Nie rozumiem co w niej nie tak Wink Armata, jak to armata...

EDIT: poprawiłem błąd.

--------------------------------------------------

Mam nadzieję, że nasz MON rzeczywiście zainteresuje się rozwojem tej konstrukcji. Posiadanie w SZ w dużych ilościach wspólnej platformy, na której oparte będą różne wersje bojowe/specjalistyczne może być bardzo dobrym sposobem nie tylko na oszczędności w okresie kryzysu (który raczej szybko nie ustąpi), ale także pozwoli rodzimemu przemysłowi na stały dopływ gotówki (produkcja, części zamienne, remonty, modernizacje... ). Fakt, że to "składak", ale nie zmniejsza to potencjału projektu.

PostWysłany: Sob Lut 06, 2010 1:45 pm Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Nie rozumiem jednego, dlaczego przy tak szczupłej kasie na badania i rozwój oraz bardzo małe zamówienia ze strony wojska HSW i OBRUM pracują nad podobnymi konstrukcjami. HSW nad LPG a OBRUM nad PLC. Uważam że to OBRUM powinien opracować pojazd bazowy, a HSW zabudowę np. Raka czy wóz dowodzenia itp. RADWAR systemy przeciwlotnicze. A tak dwa ośrodki "konkurują" między sobą zabierając kasę na inne projekty, ja wiem ze konkurencja dobrze robi dla klienta ale jakoś to powinno być bardziej przemyślane.
Krzysiek10

PostWysłany: Sob Lut 06, 2010 2:12 pm Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Jak sama nazwa wskazuje, LPG ma być platformą lekką (16 ton), i - jak można się domyślać - tańszą od platformy OBRUM-u, idealną tam, gdzie wysoki poziom ochrony nie jest niezbędny. Oczywiście jednolitość podwozia jest zaletą z punktu widzenia logistyki, jednak zasadniczo "gdy coś jest do wszystkiego, to jest do niczego". Amerykanie planowali oprzeć wszystkie pojazdy na jednym podwoziu w ramach programu FCS, ale wycofali się z tego pomysłu.
corran

PostWysłany: Sob Lut 06, 2010 3:16 pm Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Dodaj do tego że LPG to przebudowany Goździk.

PostWysłany: Sob Lut 06, 2010 4:32 pm Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Zgadzam się z Wami , chodzi mi jednak o to że pojazdy z obu firm mają mieć podobne zastosowania jak transportery minowania, łączności, sanitarne itp. Oba mają mieć możliwość transportu lotniczego.

Cytat:
W przyszłości rozważane jest także stworzenie nowej uniwersalnej platformy pływającej, o masie do 25 t. Wniosek o rozwój takiego projektu złożyły w Ministerstwie Nauki i Szkolnictwa Wyższego wspólnie HSW, WITPiS i WITU oraz OBRUM.

Niemniej jedna czytając dalej.
Cytat:
Platforma ta ma stanowić uzupełnienie powstającej w OBRUM platformy uniwersalnej (na bazie której z kolei ma powstać m.in. lekki czołg) o masie maksymalnej rzędu 32 t.

http://www.altair.com.pl/nsp-spec-147
Wosiu
Ostrzeżeń - 3
Ostrzeżeń - 3

PostWysłany: Nie Lut 07, 2010 2:07 pm Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

RadArek napisał:
W tej platformie, wieża jest bezzałogowa? Nie podoba mi się tylko ta armata...

O armacie RUAG CTG było już tu pisane, że jest to bardzo dobra armata, ustępująca w osiągach niewiele armacie Rheinmetall 120/55 ale w przeciwieństwie do niej dostosowana do użycia w czołgach lekkich. Proponuję przeczytać np. tutejsze wątki jak "Lekki czołg Bumaru" i inne...

Wieża PLC z ostatniego obrazka przybrała dokładną formę zmniejszonej wieży Falcon, o której zaletach pisałem kilka lat temu.
Mam taką gorzką satysfakcję z tego, że moje postulaty z artykułów o uzbrojeniu potwierdzają się w pełni po latach. Tak jest (oprócz wieży Falcon) z pionierskimi tekstami o karabinach wielkokalibrowych, samochodach opancerzonych typu LOSP czy klasy MRAP i innymi rzeczami... Gdyby decydenci w MON czytali te artykuły, "ze zrozumieniem" oczywiście, i wyciągali z nich wnioski, polska armia mogłaby być dawno wyposażona w sprzęt którego teraz nagle potrzeba na tzw. misje itp. Ale jak zwykle w tym kraju, nic nie może zostać wprowadzone wcześniej, zanim nie wprowadzi tego na wyposażenie USA bo wtedy wiadomo, że musi to być cacy i OK... Jak kilka lat wcześniej pisze o tym cywilny autor w cywilnym czasopiśmie poświęconym technice wojskowej, to jest to kosmos nieogarnięty dla typowej umysłowości MONowskich decydentów charakteryzującej się głęboką ignorancją w dziedzinie uzbrojenia, ociężałością decyzyjną, brakiem własnych przekonań i totalnym zbiurokratyzowaniem.

FORUM SPECOPS-Zielona taktyka-Uzbrojenie-Magpul wyjaśnienie

18-02-2008, 18:14
gryf001

PostWysłany: Wto Lut 09, 2010 10:44 pm Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Pytanie do tych co zakupili NTW 2/10 i/lub lepiej wiedzą;

Zdjęcie na stronie 17. Obok Kraba stoi wieża, na stelażu, obrócona tyłem. Jest to nowowyspawana wieża dla jednego z seryjnych Krabaów, czy tez wieża jednego z już istniejących prototypów w czasie remontu (jak wiemy podwozie poszło na remont do producenta).

Pozdrawiam. Gryf.

PS: Nie wiedziałem gdzie wrzucić pytanie.

corran

PostWysłany: Wto Lut 09, 2010 11:08 pm Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

A to nie jest przypadkiem Rak?

PostWysłany: Wto Lut 09, 2010 11:15 pm Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Też to brałem pod uwagę, ale brak mi pokryw(pokrywy) na tylnej ścianie wieży a i porównując z zdjęciami Kraba raczej obstawiam na wieże tego ostatniego. Zgadzają się punkty mocowań skrzyń i osprzętu (najpierw brałem to jako mocowanie dodatkowego pancerza(?) ). No i widać coś co przypomina ten "prostokątny kawałek osłony/mocowania lufy" Kraba, "od przodu" wieży.
Po za tym jak dla mnie na Raka za duża tym bardziej ze docelowo Rak ma dostać jeszcze mniejszą niż te obecnie znane. Acz mylić się mogę.
Po prostu zastanawia mnie czy to remont czy też szybko posuwają się prace nad kolejnymi Krabami.

Pozdrawiam. Gryf.

Lupac
Redakcja
Redakcja

PostWysłany: Sro Lut 10, 2010 12:37 pm Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Moim zdaniem to Rak. Na Kraba "troszkę" za mała.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
lukasz woj

PostWysłany: Sro Lut 10, 2010 4:19 pm Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Pytanie, którego Raka.

Metal sucks!
K_FFOX

PostWysłany: Sro Lut 10, 2010 6:07 pm Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Może to wieża pod Rosomaka. Sam kosz jest dość mały jak na Kraba. Z tego co gdzieś było napisane docelowo właśnie na początku roku miała być gotowa mniejsza wieża do Raka.
gryf001

PostWysłany: Sro Lut 10, 2010 8:50 pm Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Mimo wszystko obstawiam wieże Kraba, może z nowej produkcji. Spróbujecie porównać zdjęcie z NTW z tym http://www.militarium.net/wojska_ladowe/foto/krab_03.jpg .

Jeżeli to ma być nowa wieża dla Raka to wygląda na większą niż te zrobione dotychczas, nie pasuje mi też brak dostępu do mechanizmu ładowania z tyłu wieży, średnica łożyska oporowego też wygląda na za dużą.

Jest szansa żeby Panowie piszący do NTW się wypowiedzieli?

Pozdrawiam. Gryf.

PS: Dziękuje za odzew.

Barg
Ostrzeżeń - 2
Ostrzeżeń - 2

PostWysłany: Sro Lut 10, 2010 9:36 pm Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Ja też jednak obstawiam Kraba. Jak macie pod ręką wrześniową nTW to otwórzcie na stronie 28. Tam na samym dole jest zdjęcie tylnej ściany wieży Raka, a w niej dwa włazy. Nic takiego nie ma na wieży ze zdjęcia z lutowej nTW. Do tego ta osłona lufy i mocowanie skrzyń na boku wieży. Wieża Raka jest gładka (przynajmniej tylko takie zdjęcia widziałem).
Barg
Ostrzeżeń - 2
Ostrzeżeń - 2

PostWysłany: Czw Mar 04, 2010 5:52 pm Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

A słyszeliście o tym bezzałogowym śmigłowcu?

Cytat:
Pierwszy polski helikopter monitorujący wyprzedził technologicznie maszyny dostępne na rynku, a w dodatku jest kilka razy tańszy. Krakowskim wynalazkiem interesują się instytucje w Polsce i za granicą.

Niewielki helikopter zbudowany na Akademii Górniczo-Hutniczej przez doktoranta Grzegorza Chmaja może obserwować teren nawet w najcięższych warunkach pogodowych. Na patrol może zabrać ponad 6 kg kamer i czujników, odlatując na odległość 10 km od centrum sterowania i przekazując obraz z wysokości nawet 1000 m. To, co robot zobaczy okiem kamery, może być pomocne nie dla wojska, policji czy służb ratowniczych, ale także dla straży przemysłowej na terenie dużych zakładów, wymagających stałego dozoru technicznego. Robot może przesłać także informacje o pożarach czy nieprawidłowo odśnieżonych dachach do odpowiednich służb miejskich.

Operator robota siedzi w naziemnym pomieszczeniu, widząc dokładnie to, co śledzi kamera za pomocą specjalnych okularów, i sterując jej ruchami za pomocą ruchów głowy.

http://wyborcza.pl/1,75248,7624204,Bezzalogowy_helikopter_z_Krakowa_zdobywa_swiat.html
Krzysiek10

PostWysłany: Czw Mar 04, 2010 9:53 pm Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Ciekawa propozycja, szczególnie, że bsl pionowego startu i lądowania nie ma na rynku zbyt dużo. Z konstrukcji zbliżonej klasy słyszałem o tureckim bsl Malazgirt, bo MQ-8 jest większy, a RQ-16 - mniejszy. Mam tylko nadzieję, że projektowi nie zaszkodzi to:
Altair napisał:
Zakup bsl pionowego startu oraz bsl szczebla operacyjnego (MALE) przeznaczonych dla Sił Powietrznych (2 systemy miały bazować po 2012 w Łasku) został przesunięty na okres po 2018.

http://www.altair.com.pl/start-3614

Wiadomo bowiem, że najlepszą promocją dla sprzętu wojskowego jest przyjęcie do służby w siłach zbrojnych państwa jego pochodzenia.
Zimny

PostWysłany: Sro Mar 10, 2010 8:50 am Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Pomimo kryzysu polski przemysł zbrojeniowy przedstawi w tym roku kilka nowości. Będą to między innymi:

KWZT-1, pojazd logistyczny
PLC-08
Nowy KRAB, nowy RAK (może na Rosomaku)
Jelcz 882 (może już z radarem dla NDR)
Jelcz amunicyjny
Celownik kolimatorowy CK-6

Jak komuś coś jeszcze wpadnie do głowy to proszę pisać.
marlowe

PostWysłany: Pon Maj 17, 2010 5:31 pm Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Na stronie BIP Departamentu Polityki Zbrojeniowej opublikowane zostało zaproszenie do składania ofert na wykonanie etapu określenie założeń do projektowania pracy rozwojowej pn. "Dywizjonowy moduł ogniowy wieloprowadnicowych wyrzutni rakietowych", kryptonim HOMAR.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Zimny

PostWysłany: Czw Maj 27, 2010 2:05 pm Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Czy na tych zdjęciach widać dowódczego Rosomaka i część wyposażenia żołnierza przyszłości Tytan?

http://www.wp.mil.pl/pl/galeria/3568

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat